П Р О Т О К О Л

 

гр. Нови пазар, 13.08.2014 г.

 

Районен съд  Нови пазар в публичното си съдебно заседание на

13.08.2014 година , в състав :

 

                       ПРЕДСЕДАТЕЛ:  ПЕТИНА НИКОЛОВА

 

При участието на секретар Б.А. сложи за разглеждане АНХД  № 375 по описа за 2014  год., докладвано от съдия НИКОЛОВА

 

            На поименно повикване в 10.00 часа се явиха: 

 

            Нарушителят, ред.призован чрез адв. В. не се явява, за него се явява адв. В. от ШАК, ред.упълномощен.

            Свидетелят Н.К., ред.призован се явява лично и с адв. К.Т., ред.упълномощен.

            Свидетелката Д.Т., ред.призована се явява лично.

            Районна прокуратура, ред.призована не изпраща представител.

            Съдът дава възможност на страната да изрази становище по даване ход на делото.

            Адв. В.  - Да се даде ход на делото.

            Съдът намира, че няма процесуални пречки за разглеждане на делото и

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА ХОД НА ДЕЛОТО

            Съдът констатира, че делото е отложено за разпит на двама свидетели. Същите са редовно призовани и се явяват, поради което снема самоличността им, както следва:

Н.К.Е. ***,

Д.К.Т. ***,

Съдът напомни наказателната отговорност по чл.290 от НК и отстранява свидетелката Д.Т. от залата.

Свидетелят Н.Е. – Зная за какво е делото. На 26.07.2014 г. стана случая, около 09.30 часа – 10 часа, сутринта, отидохме в с. С.. Аз живея в гр. Н., но събота и неделя ходя в с. Ц., където имам къща и ме помолиха да отида да взема четири чувала пясък и цимент и ме поканиха да отидем да пием кафе. Това беше около 09.30 часа – 10 часа сутринта, слезнахме долу и взехме по едно безалкохолно, натурален сок, енергийна напитка и кафе. Седнахме пред хранителния магазин на М. и след 1-2 минути на отсрещната маса, едно лице, което не познавам говореше по телефона на висок тон и се обърна към нас и каза “момчета, защо не пиете бира, а пиете безалкохолно и заемате цялата маса”. Аз казах “момче, алкохол не пием” и тогава той каза, а ние сме непознати “като не пиете, какво търсите тука, ставайте и се махайте” и почна с едни псувни, ругатни.

Адв. Т. – Кажете какви точно псувни и ругатни каза?

Свидетелят Н.Е. - Лицето живее в Т., но аз разбрах после, на турски говореше, постоянно говореше на турски език, аз разбирам турски език и той каза “***” и в същия момент лицето е станало и тръгнало с псувни и ругатни “***”. Аз не очаквам, че лицето ще посегне и на два - три метра от мене се обръщам и се надигам леко от стола и в същия момент това лице с двете си ръце, той имаше пръстени на ръката ме удря по лицето, в горната част на носа, в дясната част и едно бяло петно ми се появи и загубвам съзнание, падам, но усещам тъпа болка, падам и като падам той ме е ударил, но не помня нищо. В последствие може би, не зная след колко време като станах усещам, че всичко кърви, събуждам се по едно време, но нищо не помня.

Адв. Т. - Сам ли станахте?

Свидетелят Н.Е. -  Не помня, някой ми помогна, но не зная кой.

Адв. Т. - Как паднахте?

Свидетелят Н.Е. -  Мисля, че странично паднах, той като ме удари в дясната страна, аз падам на лявата страна и когато падам усещам още тъпи болки, удрял ме е.

Адв. Т. - Как се изправихте?

Свидетелят Н.Е. - Някой ми помогна от момчетата. Аз бях с две момчета на моята маса, но имаше и други хора. На моята маса бяха Т. и Х. Ш.. На съседните маси имаше хора, но не зная кой е бил там, но всичките ги познавам. След удара не помня нищо, падам на земята и усещам, че някой ми помага да ме вдигне. Аз питам къде съм, какво се случи с мене.

Адв. Т. - Обясниха ли Ви?

Свидетелят Н.Е. -  Аз се бърша и целия съм в кръв, питам кой ме удари и те казаха той другия те удари и виждам как лицето хвърля маси и столове срещу другите момчета. Като ме видя, че се изправям, лицето тръгна срещу мене пак да ме удря, с цяла сила тръгва да ме удря пак. Аз виждам, че посяга да ме удря и се наведох и на два - три метра виждам как пада и става, и пак наново, два пъти посегна да ме удари и когато видя, че не може почна да псува “***” долни думи и т.н. В последствие са звънели в полицията и бърза помощ и аз се обадих също на бърза помощ и на полицията. Той не се успокои, аз го виждам през това време, той посяга на другите момчета, които зареждаха магазина, само по едно време дойде едно момче  - Г. от село С. и той го дръпна на страни. Аз му следя движенията и виждам как се дръпна на страни и Г. му каза нещо и тогава лицето беше с кола с турска регистрация, качи се и тръгна. След една минута дойдоха полицаите и им казах на полицаите и питам хората къде е и те казаха  “зави към махалата”, а той отишъл и си скрил колата в някаква къща. Полицаите отидоха до магалата, аз също с моята кола се качих и като наближихме центъра лицето се появи пеша, казах на полицаите, че е същото лице и той тръгна и каза “момчета, аз вас ви чакам” и аз се качих в колата на бърза помощ и ме закараха в болницата в гр. Н., но ми казаха, че носа ми е счупен и нямат специалист “уши, нос, гърло” и ме закараха в гр. Ш.. Лицето беше там в началото на масата когато ние отидохме. Аз не съм обърнал внимание на неговата маса дали е имало алкохол, само чух, че говори по телефона на турски език, нещо говореше и чух “***” да казва на висок глас и след като приключи с разговора се обърна към нас защо не пием алкохол, а сме на безалкохолно. Пиян беше, защото в същия момент когато става аз виждам как лъкатуши и идва към мене, лицето беше във видимо нетрезво състояние.

Адв. В. – С. Ви е предложил да пиете алкохол, само на Вас лично ли предложи или на цялото заведение?

Свидетелят Н.Е. - То не е заведение, то е хранителен магазин, пряко към нас се обърна, не лично към мене, но може би към целия екип, които бяха с мене.

Адв. В. - Защо е искал да Ви почерпи с алкохол?

Свидетелят Н.Е. - Не знам това нещо.

Адв. В. - Според вашата религия това престъпление ли е ако някой иска да Ви почерпи с алкохол?

Свидетелят Н.Е. - Не мога да отговоря на този въпрос. Аз отказах да ни почерпи, защото аз алкохол не употребявам, по принцип не пия.

Адв. В. - Неговата покана е била към Вас и вашите приятели ли?

Свидетелят Н.Е. - Може би, защото лицето се е изселило от Ц. и се явява местен човек и не ни познава.

Адв. В. - Защо е решил да Ви почерпи този човек, разбрахте ли кой е този С.?

Свидетелят Н.Е. - В последствие разбрах, но не го познавам.

Адв. В. – Разбирахте ли какво се случва с Вас или не разбирахте?

Свидетелят Н.Е. - Изобщо не разбирах какво се случва с мене.

Адв. В. - Помните ли какво се случи или не?

Свидетелят Н.Е. - Аз не разбирам какво ме очаква.

Адв. В. - Вие казахте ли обидни думи към С.? Закана, че ще Ви убие имаше ли, закани за живота Ви имаше ли?

Свидетелят Н.Е. - Тези нецензурни думи “сега ще Ви разбия, сега ще ви утрепя, какви сте Вие, в това село нямате работа”.

Адв. В. - Вие казахте ли му нещо?

Свидетелят Н.Е. – Не, нищо не му казах.

Адв. В. – Защо точно Вас ?

Свидетелят Н.Е. - Той е тръгнал и срещу другите доколкото разбрах.

Адв. В. - Защо лично към Вас?

Свидетелят Н.Е. - Не зная, не мога да кажа.

Адв. В. - Вие да сте се заканвали или ваши роднини, че ще му отмъстите в бъдеще време след процеса, такива закани имало ли е?

Свидетелят Н.Е. - Нямало е, абсолютно съм сигурен.

Адв. В. – Не знаете ли или не сте чували?

Адв. Т. – Лицето каза, че няма.

Адв. В. – Обидата Ви е голяма.

Свидетелят Н.Е. - Каква обида, за нашето общество това ако е обида, Вие сте адвокат...

Адв. В. - Какво желаете – този човек да бъде обесен или да бъде вкаран в доживотен затвор?

Съдът не допуска поставянето на този въпрос.

Свидетелят Н.Е. - Не мога да отговоря на този въпрос.

Адв. В. – Вие какво работихте ?

Свидетелят Н.Е. *** и отговарям за селата М., Ж. и С., а преди това и  за други охранителни райони в Н.. От близо 30 години се занимавам с това, по-точно от 26 години без прекъсване се занимавам с това. Той седеше на една желязна маса на около 8-10 метра от нашата пластмасова маса, той тръгва и аз бях първия човек от нашата компания, той трябва да мине покрай мене, за да стигне до другите хора от масата.

Адв. В. – Вие бутнахте ли го ?

Свидетелят Н.Е. – Не.

Адв. В. – Просто си стояхте. Ударихте ли го?

Свидетелят Н.Е. - Лицето идва и първият удар е фатален, счупва ми носа, падам на земята и нищо не помня, падам, аз не съм се отбранявал, аз не помня нищо, бях в безсъзнание.

Адв. Т. – Нямам повече въпроси.

Адв. В. – Нямам повече въпроси.

Свидетелката Д.К. – Зная за какво е делото. Това беше в събота, на *** г., преди байрама. Там ми е обекта, където работя, барчето е там, аз и една жена стояхме и двете момичета-барманките на барчето. Буса ми е спрян напреки и една жена отиде да мие децата на чешмата и викна “***”. Виждам хора, които бягат по стъпалата и господина, който е от нашето село, но живее в Т., познаваме се с брат му, заедно сме израснали, беше просто не на себе си, видях като хвърля пластмасов стол и видях Н. в градината целия в кръв отпред и фланелката и почнах да търся помощ, звъннах на полицията и се обадих на кварталния. Той крещеше през цялото време и тръгна срещу мене и каза, че колата му е открадната, С. крещеше и тръгна срещу мене, той дори не ме позна, той беше много почерпен, като обезумял, крещеше и викаше “колата ми е открадната, от клиседжик ли си”.

Адв. В. - Кажете какво означава това на български език.

Свидетелката Д.К. - Попита дали съм от Ц., на турски език ме попита, попита дали съм от клиседжик така казват на Ц. по турски, аз му казах “дръпни се” и той тръгна да влиза при децата - двете момичета и аз казах “недей, моля те” и дойде неговия приятел и го хвана и това беше. Аз като станах видях, че той хвърля пластмасов стол срещу Н.. Н. той беше целия в кръв и всички се разбягаха и С. посегна за втори стол и с него и той падна, от пластмасовите столове. Когато хвърли втория стол падна и пак се изправи и тогава тръгна на някъде, но го изгубих и после се върна обратно на центъра. Крещеше като обезумял, но аз не го разбирам, викаше на турски език и неговия приятел го хвана за ръката, закараха го към магазина и седна на пейката и дойдоха полицаите.

Адв. В. – Вие ли се обадихте на полицията?

Свидетелката Д.К. - Говорих с кварталния на селото.

Адв. В. – С Н. някакви връзки имате ли, служебни?

Свидетелката Д.К. – Не, аз изкупувам билки от хората и не съм зависима служебно от Н..

Адв. В. - Закани да сте чули?

Свидетелката Д.К. - Той само крещеше, но не мога да го разбера.  Всичките се изплашиха и почнаха да бягат, имаше малки деца на отсрещното барче и едната майка отиде да мие едното дете и тогава се развика. Буса ми беше спрян напреки между барчето и магазина и аз го запалих и го преместих да не ми счупят стъклата.

Адв. В. – Нямам повече въпроси.

Адв. Т. – Аз имам въпроси.

Съдът не допуска адв. Т. да зададе въпросите си, доколкото същият е адвокат на свидетеля Н.Е. и не е страна в процеса.

 

Съдът констатира, че нарушителят не е давал обяснения и запитва адвокат В. дали нарушителят Х. ще дава обяснения.

Адв. В. – Подзащитният ми днес не можа да се яви, но няма какви обяснения да дава, тъй като има достатъчно доказателства, с които смятам, че Вие ще вземете вашето решение.

Съдът намира делото за изяснено от фактическа и правна страна , поради което

О П Р Е Д Е Л И :

ПРИКЛЮЧВА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ

                                     ДАВА ХОД  НА УСТНИ ПРЕНИЯ

Адв. В.    Налице е една пред обществена проява, която е регламентирана в Указ №904 за дребното хулиганство. Н. е претърпял някакво нараняване, с което той е пострадало лице. От събраните доказателства по делото и от свидетелските показания се доказа следното: имало е пререкания между двете страни, С. е бил в нетрезво състояние, мотива за това деяние е бил, че той е искал да почерпи. Да, до каква степен той е разбирал смисъла  и  значението на извършеното, че може да обиди или засегне дадени хора, но той е искал просто да почерпи. Може би под влияние на алкохола да предизвика възмущение в  хора. Действието извършено от двамата да, то е укоримо, не искам да се избягва от това неговото деяние, това може да се случи на всеки човек да изпадне в такава ситуация. Укоримо е, да и не следва да се толерира такова деяние. Тези хора са огорчени, но това лице разбира в последствие, че е извършил нещо, което не е редно. Спор няма в това отношение, самият Н. каза - удари ме и че не иска да пие алкохол, разбирате ли това е ситуацията. Аз съм ходил на доста дела и разбирам сантимента в цялата ситуация. Аз не случайно казах с лек патос какво искате от този човек. Действието е укоримо, но е било под въздействието на алкохола. И съм сигурен, че в тази зала сигурно няма хора, които да не са изпадали в такава ситуация и той трябва да получи своето наказание. Аз попитах да го вкарат в затвора или да претърпи наказание, не това са неща, които на всеки се случват. Ако вземем сводката на МВР дори и само за този регион това е всекидневие. Лошо е, и го разбирам Н., но аз професионално си върша работата. Действието е укоримо, това е чисто хулиганство. При подготовката за това дело и предния път добре се запознах с всякакви казуси от този вид и законодателя е дефинирал това деяние “употреба на ругатни, псувни” и щях да искам да го оправдаете, но считайки действията на С. и неговото въздействие под влияние на алкохола, той разбра своята вина. Дали Н. е имал вина, дали не го е компрометирал да извърши това нещо може би, там има някакви пререкания. От самите свидетели в предх.с.з., които считам, че са реални, те доказват, че е съществувал диалог между страните, но какво са казали, то е било на турски език. Относно другото - нарушен е обществения ред, спокойствието – не, но то е продиктувано от двете страни. В настоящият случай обаче считам, че това е несъставомерно от обективна страна, тъй като има много ниска обществена опасност, това пререкание между двама души. Да, нека С. да понесе своето наказание, ще моля за глоба, която е съизмерима с това деяние. Самите органи на МВР с акта, който са издали са преценили и ще Ви помоля глобата да бъде съобразена и да е към минимума, защото лицето не е осъждано, той никога не е влизал в съд, няма противообществени прояви, той е вдовец. Същият ден когато той е пиел, което не сме изяснявали в процеса, жена му и децата му умират в Турция на тази дата когато е било голямото земетресение и той затова се е върнал и разбира се той няма как да знае това нещо. Той е почтен до настоящия момент, но той не е престъпник, на който и да е в тази зала ако му се случи това нещо ще сложа три точки. Единственото нещо, с което не се е съобразил в момента е че не е този начина да накараш някой да пие бира. Ето защо, ще моля за глоба, която да бъде съобразена с минимума. С. разбира постъпката си, съжалява за нея, няма да се повтори, той е вярващ и считам, че трябва да му се даде този шанс.

Съдът

 

 

                                               О П Р Е Д Е Л И:

                       ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ НА НАРУШИТЕЛЯ ЗА ЗАЩИТА

 

Нарушител С.Х. -  /делото се гледа в отсъствие на нарушителя/

 

На основание чл.297  от НПК , съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

ДАВА НА НАРУШИТЕЛЯТ ПОСЛЕДНА ДУМА

 

Нарушител С.Х. -  /делото се гледа в отсъствие на нарушителя/

 

 

 

           

 

 

Съдът обяви , че ще се произнесе с решението си .

            Съдът на база събраните по делото доказателства, писмени и устни прие за безспорно и категорично установено от фактическа и правна страна следното : На *** г., сутринта свидетелите Н. К.Е. и Т.С. И. и Х. Ш.А. се намирали в с. С.. Около 09.30 часа седнали на масата пред магазин ЕТ “***” в центъра на селото, като си поръчали кафе и безалкохолни. На съседната маса седял С.Р.Х..***, но от години живеел в Р Т.. Малко по-късно С.Х. попитал гореспоменатите свидетели защо не пият алкохол и поискал да ги почерпи. Самият Х. бил във видимо нетрезво състояние. Те му отказали с мотива, че по принцип не употребяват алкохол. Този отговор ядосал С.Х., същият им се развикал, започнал да ги обижда, като ги наричал “***” , опитал се да ги изгони, като твърдял, че тъй като не са от селото нямат работа там, псувал ги “***”. Заедно с вербалната агресия С.Х. се отправил към масата на свидетелите Е., И. и А.. Първо стигнал до свидетеля Н.Е., който тъкмо се изправял от масата. С.Х. го ударил по лицето,  в областта на носа. В резултат на удара, носа на Е. бил счупен, потекла кръв и свидетелят паднал на земята. Свидетелят Е. се чувствал дезориентиран и не разбирал какво се случвало около него. Усещал само болка от последвалите удари, тъй като Х. продължил да го удря. Свидетелят Х.А. изправил свидетелят Н.Е.. Тогава С.Х. започнал да хвърля по тях столове. Поради голямото количество употребен алкохол, когато хвърлил втория пластмасов стол по тях, загубил равновесие и паднал на земята. Изправил се, но продължил да буйства. Всички присъстващи се уплашили и се разбягали. Свидетелката Д.Т. се обадила на кварталния полицай и се опитала да успокои Х., но без успех. Последният се успокоил едва когато на мястото пристигнал неговия приятел Г.М..  Част от присъстващите останали учудени от поведението му, тъй като го познавали като добър и кротък човек.

Така описаната фактическа обстановка съдът възприе от събраните гласни доказателства, които в основната си част са непротиворечиви, последователни и ясни. Показанията на свидетеля Г.М., в частта, в която той казва как С.Х. му е разказал как с Н. са се сбили, от което самия С. е пострадал, както и че С. е бил напсуван от Н., съдът взема предвид, че свидетелят преразказва какво му е казал самия нарушител, самият свидетел не е присъствал на случилото се, поради което в тази част показанията му не могат да бъдат възприети за достоверни.

            Водим от гореизложеното, съдът намира, че на *** г., около 10.30 часа в село С., пред хранителен магазин ЕТ “***”, в присъствието на граждани С.Р.Х. е извършил дребно хулиганство по смисъла на чл.1 ал.2 от УБДХ, представляващо непристойна проява, изразена в употреба на ругатни, псувни и обиди на публично място, пред повече хора, както и сбиване, с което е нарушен обществения ред и спокойствие, но същото не представлява престъпление по чл.325 от НК, поради своята по-ниска степен на обществена опасност.

При определяне на наказанието съдът се съобрази с разпоредбата на чл.1, ал.1 от УБДХ. Като утежняващи вината обстоятелства съдът възприе пияното състояние на нарушителя, както и изключително високата степен на проявената агресия описана от свидетели. Като смекчаващи вината обстоятелства съдът възприе добрите характеристични данни за лицето и липсата на доказателства за други противообществени прояви.

С оглед на това съдът счита, че на нарушителя следва да бъде наложено по-лекото от двата вида наказание, предвидени от законодателя, а именно административно наказание глоба. Предвид наличието все пак на утежняващи вината обстоятелства съдът намира, че  този размер следва да бъде определен в рамките между средния и максималния, определен от законодателя, а именно глоба в размер на 400 лв.

            Водим от гореизложеното и на основание чл.6 от УБДХ , съдът

 

Р Е Ш И :

 

            ПРИЗНАВА С.Р.Х., с ЕГН **********, живущ ***, ЗА ВИНОВЕН  в това, че на *** г., около *** часа в село С., пред хранителен магазин, собственост на ЕТ “***”, в присъствието на граждани е извършил дребно хулиганство по смисъла на чл.1 ал.2 от УБДХ, представляващо непристойна проява, изразена в употреба на ругатни, псувни и обиди на публично място, пред повече хора, както и сбиване, с което е нарушен обществения ред и спокойствието на гражданите – нарушение  по чл.1 от УБДХ, за което му налага АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ ГЛОБА В РАЗМЕР НА 400 лв. / ЧЕТИРИСТОТИН/ ЛЕВА.

Решението подлежи на обжалване и протестиране пред ШОС в срок до 24 часа от постановяването му, като в случай на жалба или протест съдът насрочва заседание пред ШОС за 20.08.2014 г. от 10.00 часа, въз основа на Заповед №РД-07-241 от 02.07.2014 г. на Председателя на ШОС.

 

                                              

                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ:

           

 

            Заседанието завърши в 11.30  часа .

            Протоколът изготвен в съдебно заседание .

 

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ :

 

                                                                       СЪДЕБЕН СЕКРЕТАР