МОТИВИ към присъда по НОХД №60/2019г.по описа на НПРС

 

     Делото е образувано на основание чл.247, ал.1, т.1 от НПК въз основа на внесен обвинителен акт № 4/2019 г. от Новопазарската районна прокуратура срещу Х.Ш.М. ***, обвиняем по ДП № 179/2018 г. по описа на РУ Н.за това,че на 09/10.04.2018 г. в с. С., обл. Ш., чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот и използване на техническо средство /не установено към момента/, е отнел от владението на Х.Р.В. *** следните чужди движими вещи: 1 бр. мобилен телефон марка „***“ на стойност 474,05 лв.; 4 бр. буркани с гювеч /компотени/, на стойност 5,56 лв.; 3 бр. буркани с лютеница /по 250 гр. буркана/ на стойност 5,37 лв.; 3 бр. буркани със саздърма /по 700 гр. буркана с винтови капачки/ на стойност 30.56 лв.; 15 литра червено вино на стойност 37,50 лв. и 70 евро /с левова равностойност по курса на БНБ към 10.04.2018 г. / на стойност 136,91 лева, всичко на обща стойност 689,95 лв., собственост на същата, без нейно съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои- престъпление по чл. 195, ал. 1, т. 3, предл. 2, т. 4, предл. 2 от НК, във вр. с чл. 194, ал. 1 от НК.

     За НПРП се явява районен прокурор Милен Глушков.Поддържа изцяло внесеното обвинение.

    Подсъдимият Х.М. се явява лично и с назначения му служебен защитник  Н.Д. от ШАК.Подсъдимият призна изцяло фактите,изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират допълнително доказателства за тях,поради което  производството по делото премина по реда на глава ХХVII от НПК,в хипотезата на чл.371 т.2 от НПК.

     Съдът като прецени самопризнанията на подсъдимия,в съвкупността им с писмените доказателства,събрани по ДНП №179/2018г. по описа на РУ Н.,прие за установено от фактическа страна следното:

     Подсъдимият Х.М. ***.Познава добре съселяните си,както и имотите ,в които живеят.

    Св.Х.Р.В. и съпругът й – германският гражданин А.В. *** ,като домът им представлявал къща,на първия етаж от която се намирала маза,а на втория етаж се намирА.две стаи и коридор,а до къщата се намирала пристройка от две стаи и кухня.Жилището по принцип винаги се заключвало.

     На 09.04.2018г.около 23.00 часа,семейство В. легнА.да спят  в стая,находяща се в пристройката.

     В този ден,вечерта,подсъдимият консумирал алкохол и решил да проникне в дома на В./“***“/,“да го види“.Пътната врата не била заключена и той влязъл в двора ,извиквайки по име „***“.Никой не излязъл и той влязъл по-навътре в двора.Пред вратата на мазата видял двулитрова туба с вино и буркани с месо.Необезпокояван,влязъл в самата къща ,минавайки през остъклението ,а оттам в една от стаите,чиито врати ,според него,не били заключени.На масата в стаята видял мобилен телефон и един портфейл.Взел ги.Излязъл от стаята и отново минал покрай мазата..Там отворил портфейла и видял,че вътре има пари/70 евро/,които взел,а портфейла и калъфа от телефона изхвърлил на улицата.Прибрал се у дома си.През следващите няколко дни изял храната в бурканите,а виното изпил.С откраднатите пари си закупил храна и цигари.Откраднатия телефон „***“ заменил за телефон * на петъчния пазар с лица,имащи сергия там./св.Е.Н.и М.С./.Около три дни след замяната,заедно с телефона * отпътувал за Германия,където телефонът се счупил и той го оставил там.

     На 10.04.2018г.сутринта около 07.30часа,Х.В. намерила портомонето си на земята,до витрината в стая,намираща се на втория етаж.Обиколила всички стаи на етажа и установила,че едното стъкло на прозореца е отворено,а стъклото от него –свалено.Направило й впечатление,че намиращите се в една витрина кутии с кафе,са разместени.От якето на съпруга й А.,което се намирало на дивана,липсвал портфейла му .От масата липсвал мобилен телефон марка „*** ***“ с ИМЕЙ №***,поставен в син калъф,закупен от „***“ на 04.04.2018г.

     От стаите,Х. слязла в мазата и установила,че оттам липсват .; 4 бр. буркани с гювеч /компотени/,.; 3 бр. буркани с лютеница /по 250 гр. буркана/ ; 3 бр. буркани със саздърма /по 700 гр. буркана с винтови капачки/ и 15 литра червено вино.Обиколила двора и видяла,че мрежата към съседния имот –към главния път е отрязана.До самата мрежа намерила синия калъф на мобилния телефон и портфейла на съпруга си,с разпилени документи.

    За извършената от дома им кражба, св.В. *** и в същия ден -10.04.2018,полицейските служители извършили оглед на местопроизшествието.Изготвен е фотоалбум /на л.18-21 по ДП/.От същия се установява,че на западната стена на жилищната сграда се намирал трикрилен дървен прозорец,като на едното  крило липсвало стъкло  с размери43/38см.На 30м.от входа на избеното помещение през двора на имота,се стигало до телена ограда,крепяща се на бетонни стълбчета.В източния край на оградата ,на земята вън от имота ,бил намерен кафяв кожен мъжки портфейл,1бр-син протектор за мобилен телефон,свидетелство за регистрация на МПС част 2 и други документи./Протокол за оглед на местопроизшествие от 10.04.2018г./

    В хода на разследването са бири поискани и издадени от съда разрешения по реда на чл.159а ал.1 от НПК и съответно-предоставена информация от съответните мобилни оператори за трафични данни,релевантни към предмета на воденото разследване..

   Видно от разпечатката,представена от „*** България“ЕАД/л.68-73 /е,че мобилен телефон марка „*** ***“ с ИМЕЙ №*** се е ползвал от мобилен телефон №***,собственост на К.Р.К.от с.Б.,обл.Ш..След проведени разпити е установено,че майката на К.–Ф.Г.Р.му е закупила процесния телефон от неин роднина „***“/за който впоследствие е установено,че се казва Е.Р.Н.от гр.Ш./за сумата от 400.00лв.

     От своя страна ,разпитан като свидетел по ДП, Н. е заявил,че заедно със своя познат –св.М.С.С.посещават пазарите в различни населени места,като на неустановена с точност дата през м.април 2018г.,двамата били на „петъчния пазар“ в гр.Н..Около 07.00-08.00часа,при тях на сергията пристигнал мъж на видима възраст около 40 години,който са описА.по външни белези и който впоследствие,при проведеното разпознаване /фотоалбум на л.50-51/е посочен точно подсъдимия Х.Ш.М.. Според св.Н.,непознатият за тях мъж,впоследствие индивидуализиран като подсъдимия М.,погледнал телефоните на масичката и си харесал неговия телефон *.,в който имало поставена СИМ карта с №***.М. му предложил „бартер „между двата телефона,обяснявайки че му трябвало телефон с по-голям дисплей.След като го запитал дА.предложения му телефон не е краден и получил отрицателен отговор от подсъдимия,св.Н. се съгласил на сделката и двамата направили размяна на телефоните,като М. взел телефона на свидетеля ,а на него дал откраднатия по-рано от дома на В. мобилен телефон *** ***“ с ИМЕЙ №***.

     С постановление от 27.11.2018г.мобилният телефон *** *** е върнат на легитимиралото се като пострадало лице св.Х.Р.В. /л.23/.

     От заключението на назначените по ДП/л.53-54,л.56-57/ и приети от съда като обективна и компетентно изготвени от вещото лице М.М.съдебно оценителни експертизи,се установява,че пазарната стойност на противозаконно отнет мобилен телефон ,към датата на извършване на инкриминираното посегателство,възлиза на 474.05лв.,а на 4 бр. буркани с гювеч /компотени/- 5,56 лв.;на 3 бр. буркани с лютеница /по 250 гр. буркана/ -5,37 лв.;на 3 бр. буркани със саздърма /по 700 гр. буркана с винтови капачки/ - 30.56 лв.;на 15 литра червено вино- 37,50 лв.,а

левова равностойност по курса на БНБ към 10.04.2018 г.на 70 евро е 136,91 лева.

     При така установеното от фактическа страна,съдът направи следните правни изводи:

     От доказателствата по делото се установи по един категоричен начин,че на посочената в обвинителния акт дата и място,подсъдимият М. противозаконно  е проникнал в дома на св.В.,*** чрез повреждане на прегради, здраво направени за защита на имот /премахване на стъкло от прозореца и направен отвор на оградната мрежа/ и проникване през заключени врати на стаите,находящи се в жилищния имот ,както и използване на техническо средство /не установено към момента/, като е отнел от владението на Х.Р.В. *** следните чужди движими вещи: 1 бр. мобилен телефон марка „***“ на стойност 474,05 лв.; 4 бр. буркани с гювеч /компотени/, на стойност 5,56 лв.; 3 бр. буркани с лютеница /по 250 гр. буркана/ на стойност 5,37 лв.; 3 бр. буркани със саздърма /по 700 гр. буркана с винтови капачки/ на стойност 30.56 лв.; 15 литра червено вино на стойност 37,50 лв. и 70 евро /с левова равностойност по курса на БНБ към 10.04.2018 г. / на стойност 136,91 лева, всичко на обща стойност 689,95 лв., собственост на същата, без нейно съгласие и с намерение противозаконно да ги присвои,с което от обективна страна е осъществил състава на престъпление  по чл. 195, ал. 1, т. 3, предл. 2, т. 4, предл. 2 от НК, във вр. с чл. 194, ал. 1 от НК .

     От субективна страна,деянието е извършено при наличието на пряк умисъл- деецът е осъзнавал общественоопасния му характер и противоправните му последици,като е целял тяхното настъпване.

    За въпросното престъпление,законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от една до десет години.

     Отчитайки от една страна,че делото беше разгледано по реда на глава ХХVII от НПК и при определяне на наказанието,в случай на приложимост на чл.58 ал.1 от НК,съдът следваше ,след като определи наказанието,да го редуцира с 1/3 , а от друга страна,отчитайки многобройните смекчаващи вината на подсъдимия обстоятелства /за което страните изразиха становище в хода на съдебните прения/и като такива отчита: самопризнанията на подсъдимия и оказаното от него съдействие за разкриване на обективната истина по делото както по ДП,така и в съдебната фаза на процеса, изразеното от него съжаление за стореното и декларираното многократно желание да репарира имуществените вреди на пострадалото лице,за което пък се оказа,че не разполага с необходимия финансов ресурс,поради което,съдът счете,че същите обуславят приложимостта на чл.55 ал.1 т.1 от НК и на основание чл.58а ал.4 от НК ,след като го призна за виновен в извършване на престъплението,за което е предаден на съд,на основание  чл. 195, ал. 1, т. 3, предл. 2, т. 4, предл. 2 от НК, във вр. с чл. 194, ал. 1 от НК във вр.чл.55 ал.1 т.1 от НК го осъди на „Лишаване от свобода „за срок от ШЕСТ МЕСЕЦА.,чието изтърпяване на основание чл.66 ал.1 от НК отложи с  изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ.   Съдът намери,че при така определеното по вид и размер наказание,биха били постигнати целите на генералната и индивидуална превенция на наказанието,залегнА.като основни начала в НК.

     С оглед изхода на делото,на основание чл.189 ал.3 от НПК,подсъдимият Х.  Ш.М. беше осъден да заплати по сметка на ОД на МВР Ш. направените по делото/ДП №179/2018г.по описа на РУ Н./ разноски в размер на 190.44лв./сто и деветдесет лева четиридесет и четири стотинки/.

      В този смисъл съдът постанови присъдата си.

    Мотивите са изготвени на 10.04.2019г.

                                                             РАЙОНЕН   СЪДИЯ: